طبق استاندارد ملی ایران به شماره ۱۱۶۲ ترکیب خاک مناسب برای آجرپزی باید به شرح ذیل باشد:
ویژگیهای شیمیایی
۱- کاهش وزن در دمای سرخ شدن ۱۰۰۰ درجه سیلسیوس، نباید از ۱۶ درصد تجاوز نماید.
۲- مقدار انیدرید کربنیک CO2 موجود در خاک رس نباید از ۵/۸ درصد تجاوز کند.
۳- درصد انیدرید سولفوریک SO3 نباید از ۵/۰ درصد تجاوز کند.
سیلیس (SiO2) از ۴۰ تا ۶۰درصد | آلومین (Al2O3 ) از ۹ تا ۲۱ درصد |
اکسید آهن (Fe2O3 ) از ۳ تا ۱۲ درصد | اکسید کلسیم (CaO) حداکثر ۱۷ درصد |
اکسید منیزیم (MgO) حداکثر ۴ درصد |
ویژگیهای فیزیکی
۱- دانهبندی: باقی مانده روی الک ۱۴۹ میکرون یا نمره ۱۰۰، نباید از ۵/۷ درصد تجاوز نماید.
۲- حد حالت خمیری (P.L) خاک از ۱۷ تا ۳۰ درصد باشد.
مطالب مرتبط دیگر:
تاریخچه آجر
مواد اولیه آجر
ویژگی های شیمیایی و فیزیکی خاک آجر
مراحل ساخت آجر
قالب گیری آجر
خشک کردن خشت
پختن و خنک کردن خشت
تخلیه و انبار کردن آجر
کوره های آجرپزی
ویژگی های آجر
انواع و اشکال آجر
معایب آجر