طبق استاندارد ملي ايران به شماره 1162 تركيب خاك مناسب براي آجرپزي بايد به شرح ذيل باشد:
ويژگيهاي شيميايي
1- كاهش وزن در دماي سرخ شدن 1000 درجه سيلسيوس، نبايد از 16 درصد تجاوز نمايد.
2- مقدار انيدريد كربنيك CO2 موجود در خاك رس نبايد از 5/8 درصد تجاوز كند.
3- درصد انيدريد سولفوريك SO3 نبايد از 5/0 درصد تجاوز كند.
سيليس (SiO2) از 40 تا 60درصد | آلومين (Al2O3 ) از 9 تا 21 درصد |
اكسيد آهن (Fe2O3 ) از 3 تا 12 درصد | اكسيد كلسيم (CaO) حداكثر 17 درصد |
اكسيد منيزيم (MgO) حداكثر 4 درصد |
ويژگيهاي فيزيكي
1- دانهبندي: باقي مانده روي الك 149 ميكرون يا نمره 100، نبايد از 5/7 درصد تجاوز نمايد.
2- حد حالت خميري (P.L) خاك از 17 تا 30 درصد باشد.
مطالب مرتبط دیگر:
تاریخچه آجر
مواد اولیه آجر
ویژگی های شیمیایی و فیزیکی خاک آجر
مراحل ساخت آجر
قالب گیری آجر
خشک کردن خشت
پختن و خنک کردن خشت
تخلیه و انبار کردن آجر
کوره های آجرپزی
ویژگی های آجر
انواع و اشکال آجر
معایب آجر